Jura & Økonomi

Jura Lovtekst Ophavsret er vigtig

Om at skrive og udgive bøger gælder en en masse principper, regler og love, som skal overholdes. Og der er typisk en række aftaler, som skal indgås med leverandører og samarbejdspartnere. Vi prøver at give et overblik og nogle anbefalinger.


Ophavsret m.m.

Andres rettigheder er vigtige at forstå og overholde, når du vil benytte citater, illustrationer m.v. til din egen bog, og ikke mindre vigtige at forstå og beskytte, når du skal indgå aftaler med leverandører, forlag, agenter, samarbejdspartnere osv. Ophavsret, copyright, citatret, Creative Commons, …

Læs Artikler  Find LeverandørerSpørg på Facebook


Kontrakter

Forfattere har traditionelt ikke været ret bevidste om, hvad de skrev under på af aftaler med deres forlag, og forlagene har ofte kaldt det et tillidsforhold – det, der eksisterer mellem dem og deres forfattere. Men en god og klar aftale er forudsætning for et trygt og godt samarbejde. Og i tider, hvor pengene er få og udsigterne uklare, er tillid en skrøbelig størrelse. Det er meget bedre at have gennemtænkt sine behov og muligheder, taget sine kampe og lavet en solid kontrakt, før man indgår et samarbejde, end at slås, når først noget går galt, og man bliver uenige. Og sagen er, at forfatterne står langt stærkere i forhandlinger i dag, hvor der er mange veje og partnere at vælge mellem.

Læs Artikler  Find LeverandørerSpørg på Facebook


Økonomi, skat og moms

Det er altid klogt at være på den sikre side, når det gælder relationen til skattevæsenet. Det kan blive rigtig besværligt og dyrt at lave selv mindre fodfejl. Så hvordan er det med skat og moms, når man har firma i forhold til at sælge selvudgivne bøger som privatperson? Hvordan er det med beskatning, hvis man sælger i udlandet? Skal der betales skat af legater og andre støttemidler? Må man skrive, mens man er på dagpenge eller anden offentlig støtte?

Læs Artikler  Find LeverandørerSpørg på Facebook


Redaktør af denne side : Karsten Pers
Kontakt Karsten med idéer og input til siden