Plan & Manus

Skriv din bog Tag noter Finansiering

Der findes mange slags bøger og litterære genrer og mange måder at arbejde med tekst og bøger på. Og i disse år er det hele i en udvikling, som aldrig er set mage før. Den masseproducerede papirbog, som den har været kendt i århundreder, er nu blot en af mange slags bogformater. Print on demand, e-bøger, interaktion, live opdatering, multimedia og meget mere er muligheder og elementer, vi kun lige er begyndt at have i vores forfatter-værktøjskasse, og muligheder vi skal udforske og lære at bruge meningsfuldt.
Alle de nye teknologier tilbyder også, at vi kan arbejde med teksten på nye måder, fx ved at involvere læserne i processen via vores blogs, eller ved at udgive flere versioner af en grundtekst tilpasset forskellige nicher.

Der er næppe tvivl om, at mange af os i mange år frem fortsat vil arbejde med at skrive lineær tekst, og det velgennemtænkte, veludførte og velskrevne vil fortsat have høj værdi. Måske endda højere, i en tid, hvor stadig mere information er hastig og flygtig.

Her er inspiration til, hvordan du kan arbejde med din idé og din tekst, og lister over nogle af de mange personer og kilder, du kan få råd og hjælp af til at lære om de nye muligheder, planlægge din bog, forstå dit bogmarked og naturligvis – med skriveprocessen.

 


Redaktør af denne side : Karsten Pers
Kontakt Karsten med idéer og input til siden

Hvordan skal jeg udgive – Selvudgiver / Forlagsaftale / Eget Forlag?

I forhold til for bare fem år siden er der åbnet en helt ny verden af muligheder for at udgive. Den traditionelle forlagsudgivelse er fortsat en mulighed, som kan have sine fordele for nogen, men det er et valg du bør træffe efter at have overvejet ulemperne og sammenholdt med de mange muligheder og fordele som selvudgivelse kan tilbyde. Læs her hvordan kolleger har valgt, og hvilke overvejelser og erfaringer de har gjort. Og søg evt. personlig rådgivning via vores leverandørliste.

Læs Artikler Find Leverandører Spørg på Facebook

Planlægning fra idé til salg

Der er bøger som kun giver mening fordi de kommer indefra og ikke kan planlægges og der er bøger som kun giver mening hvis de rammer deres niche, bliver dagsordensættende eller noget helt tredje. Mange af den sidste slags bogprojekter strander fordi de ikke er tænkt godt nok igennem fra start. De bliver til skriveblokeringer eller evighedsprojekter, eller de bliver afvist af forlag som ikke orker at bede forfatteren starte forfra med et stof, der ikke er behandlet tilstrækkeligt bevidst, salgbart, osv.  Mange bogprojekter strander også på at forfatteren (debutanten) ikke har gjort sig klart hvad der kræves af ro og tid for at skrive, og så tilpasset sin ambition efter det mulige. Har du en specifik ambition med din bog – fx at blive udgivet på et forlag, at få bestemte læsere eller mange læsere, så er det en rigtig god idé at blive bevidst om hvad der typisk kræves for at få succes. Du kan både læse om det og få kurser og individuel coaching.

Læs Artikler Find Leverandører Spørg på Facebook

Finansiering

Mange bøger kræver både så fokuseret tid og så lang tid at skrive, at man skal have råd til det. Vælger du at selvudgive, skal du som oftest også have tid til at løse en masse af de efterfølgende opgaver, som er beskrevet igennem dette site. Er du afhængig af at finde finansiering for at få skrivero, er der en række forskellige måder at gå til det på. Du kan søge arbejdslegater, fonde, reklamefinansiering, crowdfunding m.m. Ingen af dem er lette at lykkes med, og for rigtig mange er der ikke meget at hente, hvis ikke ligefrem spild af tid og masser af skuffelser. Men alligevel…

Læs Artikler Find Leverandører Spørg på Facebook

Skriveteknik og metode

Nogle af os har skrevet, fra vi var små, og kan slet ikke lade være, andre af os har aldrig skrevet eller arbejdet med sprog og kommunikation, men har alligevel en værdifuld viden eller erfaring, som kan blive til en vigtig bog. På alle niveauer kan man dygtiggøre sig, og selv erfarne forfattere kan føje ny teknikker og metoder til paletten. Der udbydes masser af kurser i så forskellige fænomener som flowskrivning, plot, dramaturgi, journalistik, web-tekst, salgstekster m.v. , og der er flere såkaldte forfatterskoler både fysiske og på nettet. Og så er det stadig mere almindeligt at danne skrivegrupper, hvor man læser og giver feedback på hinandens tekster.

Læs Artikler Find Leverandører Spørg på Facebook

Skriveværktøj

Hvordan samler man bedst alle sine idéer, noter, links, memoer osv., så de bliver til at finde rundt i, når man skal samle stoffet? Hvilken software giver bedst overblik og fleksibilitet i skriveprocessen? Hvilke tekstprogrammer er bedst til at konvertere manuskriptet til e-bogsformater, og hvilke programmer er bedst til at layoute og sætte en trykt bog op i?
Du kan vinde meget ved fra start at vælge værktøjer, der matcher dine behov, men også værktøje,r du kan mestre uden for meget besvær. Dit fokus skal forblive på at skabe indhold.

Læs Artikler Find Leverandører Spørg på Facebook

Andre bogformater

Fænomenet bog må i sig selv udvides betydeligt i disse år. Med den digitale udvikling følger at bøger nu ikke bare kan downloades i elektronisk tekst-version, men også kan beriges med lyd, billeder, video, opgaver og mange slags interaktion med læseren og mellem læserne. Hele det danske skolesystem vil i løbet af få år være helt baseret på digitale læringsbøger, mobil apps er blevet tidens hotteste medieform som nu også indtager vores computerinterfaces. Overvej evt. om din bog kunne drage fordel af de nye muligheder.

Læs Artikler Find Leverandører Spørg på Facebook

Brug af testlæsere

Det bliver stadig mere udbredt at inddrage testlæsere i sin skriveproces. Læserne kan være venner, skrivegruppe eller fx læsere af ens nyhedsmail eller blog. Det kan være lægfolk, der repræsenterer bogens målgruppe, eller det kan være fagfæller. Læs om fordele og ulemper:

Læs Artikler Find Leverandører Spørg på Facebook

Brug af Ghostwriter

Har du en drøm om at udgive en bog, men enten ikke tid eller evner til at skrive den selv, så kan du benytte en såkaldt ghostwriter. Helt typiske ghostwritede bøger er selvbiografier af sportsstjerner, politikere, erhvervsfolk osv., hvor det ofte er en journalist, der (med eller uden kreditering) er den, der har haft samtaler med hovedpersonen og skrevet teksten. Denne metode påfører naturligvis projektet en betydelig omkostning.

Læs Artikler Find Leverandører Spørg på Facebook

Sparring med redaktør, researcher, m.v.

Der er ingen regler om, at en forfatter skal kunne og vide alt og skrive det hele selv. Heller ikke kunstnere. I processen med at skrive kan man outsource opgaver med at researche emner, lokaliteter osv., og man kan have professionelle læsere/redaktører, som kan komme med input til struktur, svagheder i teksten, plot-virkemidler og meget andet.

Læs Artikler Find Leverandører Spørg på Facebook

Korrektur

Hvor redaktion handler om bl.a. indholdet og intentionen med teksten, så handler korrektur enkelt sagt om den sproglige korrekthed. Man skelner typisk mellem tre slags korrektur:

  • Basal korrekturlæsning – som typisk omfatter rettelse af stavefejl, slåfejl, tegnsætning, grammatiske fejl, manglende eller dobbelte mellemrum og andre småfejl.
  • Sprogrevision – som er en grundigere gennemgang, som bl.a. kan omfatte udlugning i inkonsekvent sprogbrug, gentagelser m.v. og omformulering af meningsforstyrrende sætninger.
  • Sprogoptimering – som er en perfektionering af teksten på alle planer.
Læs Artikler Find Leverandører Spørg på Facebook

ARTIKLER