Trykteknik – Offset eller digital produktion?

Offset tryk

Trykmetoden anvendes ved tryksager produceret i større oplag – typisk over 500 styk. Trykmetoden giver virkelig flotte kvalitetstryksager, og der kan trykkes på mange forskellige papirtyper og kvaliteter. Tilrettelæg din bogproduktion inden du går i gang med layoutet, da bogens format kan betyde meget for prissætningen af selve produktionen. Trykkeriet kan rådgive dig om, hvordan du tilpasser antallet af sider og bogens format, så tryk-ark og produktion optimeres prismæssigt. Styk-prisen ved offset tryk er god – især ved produktioner på 1000 stk. bøger og derover. Der er derfor rigtig god mulighed for at tjene penge på oplaget. Læg mærke til om det trykkeri du har valgt er miljøcertificeret. Det kan give dig sikkerhed for at produktionen er tilrettelagt så skånsomt for miljøet som muligt – og at medarbejderne i virksomheden arbejder under ordentlige forhold.

Digitalproduktion

Anvendes ved tryksager produceret i mindre oplag – typisk under 500 styk. Kvaliteten på digitaltryk kan variere utroligt meget fra producent til producent. Hos nogle er kvaliteten tæt på offset tryk kvalitet – og hos andre ligner det mest af alt kopier, som du selv kunne have lavet. Styk-prisen ved digital produktion er lidt højere end på offset produktioner. Men da oplaget er mindre, vil den samlede omkostning synes mindre – og måske mere overskuelig, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din bog kan sælges i større oplag. Indenfor digital trykteknik er det også muligt at vælge miljøcertificerede leverandører.

Print On Demand – POD

Nogle trykkerier tilbyder Print-On-Demand løsninger. Det betyder at din bog produceres digitalt – og i det antal, du bestemmer. Du kan derfor bestille helt ned til 1 styk af din bog. Ofte er styk-prisen meget høj, men til gengæld skal du ikke selv lægge ret mange penge i projektets produktion. Bemærk dog, at du ofte skal levere en fuldstændig færdig pdf-fil af din bog – og at rettighederne i nogle tilfælde overgår til trykkeriet! Læs derfor samarbejdsaftalen grundigt igennem, inden du uploader din pdf-fil.

Papirkvalitet

Der findes uhyggeligt mange papirtyper til bogproduktion. Igen handler det om at finde et stykke papir, som egner sig til det indhold, der er i bogen. Er der f.eks. mange billeder kan det være en fordel at vælge en silkemat papirkvalitet eller en gloss papirkvalitet for at få det bedste ud af billedematerialet. Men er det en bog med meget tekst, anbefalervi ofte en offset kvalitet, der har en overflade der minder mere om f.eks. kopipapir. Altså en meget mere mat overflade, der giver et roligt læsebillede.

Indbinding og færdiggørelse

Der findes bløde bøger (Softcover), hårde bøger (Hardcover), og bøger med spiralryg. Softcover bøger er lidt billigere af lave end hardcover bøger. Men holdbarheden på hardcover er noget bedre. Kig på målgruppen og vurder, hvilken bogtype der egner sig bedst. Hardcoverbøger sælges ofte lidt dyrere end softcoverbøger. På softcoverbøger er der mulighed for at lave en indbukket flap på både forsiden og bagsiden, hvis man ønsker det. Dette kan forbedre holdbarheden en smule – og så giver det plads til, at man f.eks. kan skrive lidt om forfatteren, øvrige ydelser eller hvad man nu har lyst til. Flapper kan anvendes som bogmærker i læseprocessen. Uanset hvilken indbindingstype du vælger til din bog, kan der lægges forskellige beskyttelsesoverflader på. Det kan være blank eller mat kachering, der sikrer en bedre holdbarhed og beskytter omslaget for skidt og ridser. Ønsker du  en helt speciel bog med f.eks. partiel lak, glimmer, udskæringer eller lign. Så kontakt dit trykkeri, som kan fortælle dig om de muligheder, du har hos netop dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *