Så meget kostede det mig, at udgive min fagbog selv!

I 2012 udgav jeg en fagbog selv. Min anden bog. Jeg havde kastet mig ud i projektet, uden at vide helt præcist hvad det indebar af omkostninger både i tid og penge!

Men nu er bogen så ude, regningerne er betalt og jeg er blevet en del klogere på processen og omkostningerne.

I dette indlæg vil jeg vise dig, hvad det kostede mig at udgive min fagbog selv. Det er jo ikke fordi, at der er en facit, der gælder for alle selvudgivelser, men mine erfaringer giver forhåbentlig et indblik, i de omkostninger der kan være forbundet med sådan et projekt. I denne anden artikel kan du læse om hvorfor jeg valgte at udgive selv, efetr at min første bog var udkommet på forlag.

Priserne er ekskl. moms og kan have ændret sig efterfølgende. Så tag dem som en rettesnor, et udgangspunkt:

 • Jeg havde en ide til min bog og fik struktureret det overordnede koncept. I den forbindelse fik jeg en personlig session med skrivecoach Karsten Pers. Her fik jeg især sparring på min målgruppe og ide. Udgift 2.700 kr.
 • Jeg læste “Fra idé til bestseller” med Rikke Moos. Udgift 200 kr.
 • Jeg fik lavet layout til mit omslag på bogen hos crowdSPRING. Udgift 2.040 kr.
 • Jeg var på et kursus i det at være selvudgiver. Udgift 785 kr.
 • Jeg fandt korrekturlæserAmino Freelancer. Udgift 2.900 kr.
 • Jeg fandt grafiker der kunne sætte bogens manuskript op på Amino Freelancer .Udgift 3.000 kr.
 • Jeg bestilte en prøvebog hos trykkeri (Scandinavian Book ). Udgift 500 kr.
 • Der var fejl i den første prøvebog, så efter rettelser bestilte jeg endnu en prøvebog. Udgift 500 kr.
 • Så var bogen klar til tryk. Jeg bestilte 1.000 bøger. Udgift 14.000 kr.
 • Jeg har lavet aftale med DBK  om distribution via boghandlere. Udgift oprettelse 3.540 kr. og årligt 900 kr. og ekspedition pr. bog 13 kr. (kan dog ikke helt gennemskue om der er mere/mindre i dette endnu).

medlemsside-cover2Det er i grove træk de direkte udgifter jeg har haft i forbindelse med at udgive min fagbog selv. Derudover har jeg brugt meget tid på alt det administrative. Det er tidskrævende og der er en del udgifter og når bogen er trykt, så er der også en masse arbejde i at få gjort bogen synlig.

Det færdige resultat af min selvudgivelse af: “Medlemsside Manualen“.

Har det været det hele værd?

Ja, jeg er glad for, at jeg valgte at udgive selv. Det har været lærerigt og der har været en del omkostninger og jeg har brugt en masse tid på det. Men nu har jeg til gengæld en bog, som jeg kan bruge i min forretning, som jeg har lyst til.

Jeg er stolt af den og bestemmer 100 % over den!

4 tanker om “Så meget kostede det mig, at udgive min fagbog selv!

 1. Birgitte Hultberg siger:

  Hej Cammilla
  Tak for offentliggørelsen af udgifterne og indsats. Det giver en rigtig god fornemmelse for processen, og jeg kan ikke lade være med at tænke, at 30.000 + en hulens masse besvær kræver en bestseller for at svare sig økonomisk.
  Det peger lidt i retning af at forsøge sig med et forlag, som også ville beherske korrekturen bedre, end vi forfattere gør
  (De ville f.eks. have korrigeret din titel til eet ord, tror jeg)
  Men enig med dig i at fordelen ved at eje rettighederne vejer tungt, så din artikel giver virkelig stof til eftertanke.

  • Ragnhild Bach Ølgaard siger:

   Jeg har selv udgivet to papirbøger og 10 e -bøger på eget forlag. Flere børnebøger på forskellige forlag. Jeg tjente 30.000 kr på min første selvudgivelse:Sådan styrer du en klasse. Målrettet lærere i folkeskolen og seminarier. Den blev næsten udsolgt på et år.
   Jeg har aldrig tjent ret meget på mine forlagsudgivelser, men får da bibliotekspenge.
   Min anden selvudgivelse på papir var til forældre. Der er jo mange flere, men det lykkedes mig ikke at få boghandlerne til at hjemtage bogen, før de havde en køber, og det duer ikke. Jeg solgte mange eksemplarer til bibliotekerne og fik mine penge hjem, men har kun tjent få tusinde på den bog. Nu udgiver jeg kun e-bøger, og selv om de ikke sælges ret meget, lånes de på bibliotekerne, og det er fint. Hver måned tikker der penge ind på min konto, jeg skal bare skrive, og det er jo det, jeg helst vil.

 2. Nina Sahl siger:

  Kære Cammilla

  Tak for dit meget brugbare indlæg. Hvor lang var produktionstiden, fra du havde et færdigt manus, til du havde dine færdige bøger?
  Grafiker, trykning osv.

  Mange hilsner, Nina 🙂

 3. søren siger:

  Hvad koster det så, at få et forlag til at tage bøgerne?
  Og skal man så vente 1-2 år på de godkender den eller hvad vil det kræve.

  Og hvad koster markedføring for at få budskabet ud om bøgen.
  Der må vel være muligheder for at det kan gøres gratis også nu til dags. Uden man selv skal stå for det hele, og kæmpe hver dag med nye tiltag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *