Store amerikanske forlag på vildspor

Penguin, Random House, Simon & Schuster – det er navne jeg har omfattet med beundring og drømme. Da jeg for 20 år siden studerede i New York , var det super sejt når studiekammeraterne fik job hos disse fornemme, gamle forlag og mediehuse. I disse måneder begår de noget nær kollektivt harakiri.
Læs her den fremragende blogger David Gaughrans gennemgang af de skandaler de roder sig ud i i forhold til forfatterne. På Imprint efter imprint tilbyder de mere og mere horrible kontrakter til godtroende forfattere og selvudgivere
Måske har de været nogle røvere hele vejen – jeg ønsker ikke at tro det. Men uanset hvad, så er de ved skyde sig selv i begge fødder og smide hele deres kostbare brand og renomme ud.
Vi lever i en tid, hvor det er vigtigere end nogensinde at passe på sit renomme – ellers bliver man slagtet af kunderne på nettet. Og så går disse store forlag ud med skamløse forsøg på at snyde og udnytte forfattere/selvudgivere så det driver.
Hvordan kan det ske? Har man ansat for mange halvsmarte business school drenge og piger i direktionerne i et forsøg på at kvalificere sig til tidens store udfordringer? Det er hjerteløst og det er snyde dumt. Og nu hænger de til tørre overalt på nettet.
Vi må bare appellere til Gyldendal, L&R og alle andre danske forlag om ikke at falde til den slags desperation. Vi har en fælles interesse i at forfattere kan udgive med eller uden forlag, som det passer dem bedst, og i at de kompetencer og netværk de gode forlag besidder både transformeres og bevares, så de fortsat kan komme forfattere, litteratur og læsere til gode. Men vejen frem for forlagene er mere end nogensinde at skabe win-win relationer med deres forfattere. Alt andet vil blive udstillet til offentlig spot og latterliggørelse.
NewPub-netværket vil afgjort være en vagthund i Danmark. Men jeg håber og tror på, at vi i det store hele kan holde os til frugtbar dialog og logren med halen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *