Valg af konverteringsprogram til e-bøger – den ultrakorte version

Hvis du ønsker at udgive din bog både som tryk og som e-bog bliver det bedst sat op i fx Adobe InDesign. De seneste versioner kan konvertere til epub format.

Hvis din bog er meget stor og med mange kapitler, kan InDesign også betale sig. Word er ikke altid god til store filer. Start med kapitlerne i hver sin fil i word og hent som kapitler til InDesign og lad  den generere en ‘bog’.

Hvis det er en kort bog, kan man sagtens lave den i ét dokument i word og gemme enten som pdf eller som ‘webside, filtreret’ og så bruge fx Calibre til konverteringen. Her er flere valgmuligheder mht. indholdsfortegnelse, forside osv. (Download Calibre gratis her)

Uanset program så vær omhyggelig med at lave de korrekte typografier til brødtekst, kapiteloverskrifter osv. i grundfilen, for disse ligger til grund for konverteringen. Hvis de ikke er ens, bliver output det heller ikke. Det kan fx tjekkes ved at generere en indholdsfortegnelse: hvis den ser underlig ud, eller noget ikke er med, så er formateringen ikke konsekvent. Brødteksten er man nødt til at tjekke ved at stille markøren i alle afsnit og se, hvad den viser af typografi. Lav nogle specifikt til din bog.

Uanset hvad bogen er lavet i, kan det betale sig at åbne den i Sigil og kigge koder, hvis man kan læse html. Det er ofte nogle besynderligheder i koderne (fx forskellige typer ekstra linjeskift), som bl.a. kan føre til uens afstande i afsnit, rubrikker osv. Efter rettelser i Sigil behøver man ikke starte forfra gennem Calibre eller andet. (Download Sigil gratis her)

Vær obs på, at resultatet er forskelligt afhængigt af e-bogslæser. Man er ikke totalt herre over udseendet, hvis det er epub. Indholdet er html-kode, dvs. der er fleksibilitet på samme måde som web, og afhængigt af læseren – og hvordan brugeren har opsat læseren (tegnstørrelse osv.), vil indholdet se forskelligt ud. Det gælder både læst på webversioner, tablets, dedikerede ebogslæsere og mobiler. Man kan prøve nogle stykker for at se forskellene, men det er udelukket at kontrollere output helt. (Og de er meningen – man skal jo netop kunne læse epub på alle enheder).

En tanke om “Valg af konverteringsprogram til e-bøger – den ultrakorte version

 1. Søren siger:

  Vil du venligst give mere information

  Hvad skal formatteringen være venstre, højre, top, bund m.v. i Word 2013.

  Hvad er standard idag A4 eller A5 til en bog.

  Når vi snakker om E-bøger og almindelige gammel dags print bøger.

  Kan du overfører billeder også fra indesign fra word hvis du laver 1 fil af gangen med hvert kapitel på 5-20 sider.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *