To skrive-apps til iPad

En kort introduktion til Indexcard og Storyist

Jeg bruger Indexcard som en mulighed til mindre daglige noter. Kategorierne laver du selv og i øjeblikket hedder mine aktuelle ‘Karakter’ ‘Rum’ ‘Noter’. Index card har tre niveauer, hvoraf ‘card’ er det indeks kort, du ser i oversigten som lille tekst, ‘longtext’ er noten foldet ud og ‘notes’ er tilføjelsen.

Er der brug for et outline undervejs hedder det ‘Preview & Print’ og du ser projektets samlede tekst. ‘Dropbox’ (gem dine filer på en ‘sky’) forbindelsen er smidig og nem at benytte. ‘Mail project’ har sin egen menu, hvis du deler tekst med nogen. Prisen for Indexcard er pt. kr. 28,69 ($4,99), og den fylder aktuelt 9,8 MB på min iPad mini.

Storyist findes også på min iPad mini, til tekster der fylder mere. Jeg har eksempelvis en 130 siders prosatekst lige nu, som nemt kan skrives på og føjes ekstra noter til. Plot Points og Research er lige ved hånden som overskuelige mapper og filer. App’en gør det muligt at skitsere en tekst ved hjælp af tilpasselige kartoteks kort / index card og derefter eventuelt nuancere med plot, karakter og settings, før hele teksten formuleres. (Settings kan eksempelvis være det synspunkt karakteren ser fra, stikord til konflikt, sansninger o.a.)

Kartotekskortene i Storyist kan efterfølgende vises (hvis du ønsker) ved siden af tekstblokken, når du er parat til at skrive hele teksten. Storyist kan gemme på og hente filer fra Dropbox. Der er overskuelige håndtag at skru og dreje på, eller Novel og Screenplay Templates til den, som har brug for det. App’en fylder i sig selv og uden arbejdsfiler (som findes på Dropbox) lige nu 11,6 MB på min disk.

For dig som redigerer eller arbejder videre på en større skærm, findes Storyist også i en Mac version men ikke til Pc. Filformaterne er (app’ens eget format og) RTF og Plain Text (plus Final Draft v8), så der er ikke nødvendigvis et problem, at arbejde videre fra iPad. Jeg benytter selv en Pc til redigering af større tekster eller koordinering af mindre tekster, som ofte ‘fødes’ på en iPad mini, ‘udvikles’ og ‘afsluttes’ på en ThinkPad.

Kort fortalt har mine Pc’er i sig en word processor, LibreOffice, (udvikle, formatere og ordne teksten i sig selv; kontorpakke) og en uddybet version af (eller et helt andet program end) Storyist, Scrivener, som er et program til tekst- og projekt redigering (formulere, udvikle og organisere teksten som projekt; skrivepakke.)

Hvis en Note- eller Prosatekst der er ‘født’ på iPad mini en gang har prøvet turen fra Mac relateret til Pc relateret, er det min oplevelse, at det ikke mere er et spørgsmål om hvilket program, jeg benytter, men hvad for et projekt, jeg arbejder med. Og så er det i grunden ganske lige ud af landevejen med det, som tager det meste af skrive-tiden, nemlig skriveriet og de efterfølgende mange gennem-skrivninger.

0 tanker om “To skrive-apps til iPad

  1. Jan Kjær siger:

    Tak for tippet med Storyist. Jeg har længe ønsket en afløser til Word og Pages, som jeg aldrig er kommet til at svinge helt med. Storyist lyder lige som det, jeg har gået og manglet! $59 for Mac udgaven er også til at overkomme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *