Karstens indlæg ved Indie Books åbning


Dette er omtrent hvad jeg sagde hos Arnold Busck d. 2/9 2013 – da vi åbnede Indie Books sektionen:

 

“Aldrig har den etablerede bogbranche haft så store udfordringer som den har i dag.
Men omvendt: Aldrig har forfatterne, litteraturen og læserne  haft så mange og gode muligheder.

Indie Books, selvudgivelse, medudgivelse og mikroforlag er fænomener, der har taget rivende fart de seneste år. Det har de, fordi forudsætningerne for udgivelse af bøger – med den digitale udvikling – er fuldstændigt ændrede.

Forlæggeri betyder, at lægge ud for, at betale det det koster. Det var hvad forlag oprindeligt havde som deres hovedopgave, at stille med likviditet til det som forfatteren normalt ikke havde råd til – at få produceret, trykt, oplagret og distribueret bogen. Efterhånden gik forlag tættere ind i bogens skabelse og produktion. Men kernen i forlagets rolle er fortsat at lægge ud. Der er bare ikke længere brug for oplag og derfor heller ikke for forlæggeri som sådan.

Der er brug for redaktion, korrekturlæsning, grafisk tilrettelægning, markedsføring og salg.
Det er alt sammen håndsværk og åndsværk som udøves af professionelle, der lige så godt kan hyres af forfatterne selv, som af forlagene.  Det koster også penge, jo, men slet ikke så farligt mange, som tryk og oplag gjorde.

NewPub er et åbent branchenetværk, der har til formål at udbrede viden og erfaring om alt det en forfatter skal vide og kunne for at være sit eget forlag. Vi er i dag over 750 deltagere og I kan læse alt om NewPub på vores hjemmeside: www.newpub.dk
NewPub er IKKE en bevægelse MOD forlagene, men FOR at forfattere, som ønsker det, griber de nye muligheder, får kontrol med egne rettigheder og skaber sig en egentlig levevej. Hvis forlagene i længden kan tilbyde samarbejdsmodeller og kontrakter, der er til flere forfatteres fordel, så er det dejligt, og vi hjælper gerne til at udvikle disse modeller.

I dag, her hos Arnold Busck, sætter vi en milepæl!

Fra nu af vil uafhængige forfatteres bøger glide ind i hele bogmarkedet, side om side med bøger fra de store forlag. Om fem eller ti år vil vi slet ikke skelne længere.  Vi forfattere vil have fundet enkle måder at organisere samarbejdet med freelancere, distributører, boghandlere osv., og læserne vil have fundet mange nye måder at søge, finde og dele de gode litteraturoplevelser.

De bøger, I ser på hylderne her i Indie Books sektionen, er for flertallets vedkommende ikke anderledes og ikke hverken ringere eller bedre end dem, I vil finde fra de store forlag. De er som de fleste forlagsudgivelser skrevet af dygtige og seriøse forfattere. De har været gennem en professionel redaktion, korrektur og opsætning. Og mange af dem er er da også allerede faste varer i landets boghandler.
Forskellen ligger i at de er produceret på en måde, så forfatteren ikke har afgivet sine rettigheder og størstedelen af sin løbende indtægt til et forlag. Gevinsten er for de bøger på forfatterens side.

Men så er der et antal bøger i blandt, som slet ikke ville være udkommet, hvis ikke forfatteren selv havde taget den fulde opgave og omkostningen på sig. Nogle fordi de er så smalle, at et forlag ikke ville kunne få økonomi i udgivelsen, nogle fordi de ikke passer i noget forlags profil, nogle fordi de er for private til at ramme et bredt publikum og ja, måske nogle som ikke lever op til branchens eller læsernes kvalitetskrav.

Men her er gevinsten også på læsernes og litteraturens side, for blandt disse bøger, som kunne have været svære for læserne at finde uden dette samarbejde mellem Arnold Busck og NewPub – blandt disse bøger finder vi nok titler som vil vise sig forglemmelige, men nok også nogle som vil vise sig at være umådelig nyttig faglitteratur for små nicher og andet som vil vise sig at være fremragende lyrik og skønlitteratur, der vil rage højt når klassikerlisterne fremover revideres.

Bogmarkedet bliver bredere og dybere, når bogudgivelse ikke kræver en mellemmand, som har sin egen forretning at betænke. Forfatterne kommer tættere på læserne. Helt nye litterære former og udtryk vil opstå.

Debatten om godt og skidt ved denne udvikling i bogbranchen vil bølge nogle år endnu, men debatten vil ikke ændre noget. Det er nemlig noget så tørt og uomgængeligt som markedslogik, at kan man opnå mere og tabe mindre ved at drive sit erhverv på en ny måde, så vil den måde slå igennem. I dag har den nye måde slået igennem hos Arnold Busck i Købmagergade, hvor I finder næsten 200 titler udgivet af forfatterne selv og på mikroforlag, og også på Arnold Buscks webbutik hvor ca. 125 e-bøger indgår i den nye Indie sektion.

I NewPubs ånd vil dagens program handle om HVORDAN man laver en bog. Vi har den næste gode times tid en lille perlerække af boghåndværkere og -kunstnere som vil give et indblik i processen fra manus til færdig bog. Jeg vil introducere dem løbende, for at spare tid lige nu.

Og så vil jeg opfordre til at bruge den helt konkrete mulighed her i dag for at læsere og forfattere kan møde hinanden. Til stede er mindst 40 forfattere – se efter NewPub badget og spørg løs!

På vegne også af Abelone Glahn som er min medstifter af NewPub vil jeg runde af med at TAKKE de mange som har hjulpet til for at vi kan tage dette markante skridt fremad i dag.

Jeg vil naturligvis takke Helle Busck Fensvig  og hele hendes super engagerede og positive stab. Andreas, Line, Berit, Jeannette, Rikke og alle jer andre. I viser, at der er nogen i den her branche som godt kan se fremtiden i øjnene og gå i lag med den. Det er en fornøjelse at arbejde med jer!

Tak til rigtig mange NewPub’ere, men i dag især to som har gjort et stort, frivilligt arbejde – både kreativt og praktisk – gennem hele processen: Eva Maria Fredensborg og Nis Jakob. To glimrende forfatter og nye, gode venner.

Endelig vil jeg også takke boghandlerforeningen, som har udvist stor samarbejdsvilje, for at få mange nye små forlag ind i systemerne på kort tid.

Og så tak til alle jer som ulønnet og begejstret har sagt ja til at stille op her den næste time og give os et indblik i processen fra manus til bog.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *