For at få din bog i distribution og til salg hos danske boghandlere er der et par basale ting, du skal have på plads: Din bog skal have ISBN og tilhørende stregkode og så skal titlen være oprettet i bogbranchens ordresystem Bogportalen eller i Boghandlerforeningens database: Boginfo-basen/ BiBi. Så kan personalet i boghandlen slå din bog op i deres ordresystem og bestille den hjem.

Man kan distribuere på to måder: 1) Gennem en af branchens distributører eller 2) ved selv at sende bøger afsted med posten.

Model 1) Boghandlerne foretrækker at modtage og afregne bøger via de store bogdistributioner DBK, NBC og Dafolo som alle er koblet på det fælles lager- og ordresystem Bogportalen.

De tre bogdistributioner varetager samme sæt af opgaver nemlig lagerføring, distribution til forhandlerne og afregning både med forhandlerne og dig/forlaget. Når du benytter en af disse distributører indgår dine bøger i præcis samme system som alle de store forlags, hvor boghandlerne kan finde din bog i deres indkøbssystem i forretningerne. Du betaler distributørerne på lidt forskellig vis for servicen. Til gengæld skal du ikke skænke samhandlen med boghandlerne en tanke. Din distributør sender dig månedlige opgørelser og indsætter indtægterne af dit salg på din bankkonto. Nemt for dig og nemt og trygt for boghandleren. Distributøren hjælper dig med at blive oprettet i og introduceret til Bogportalen.  (Note: Markedsføring er fortsat helt din egen opgave).

DBK Tlf. 32 69 77 88
NBC Tlf. 56 36 40 00
Dafolo Tlf. 96 20 66 66
. . .

Model 2) Ønsker du ikke at blive oprettet med lager hos en distributør – fx fordi dit forventede salg er beskedent og det ikke kan svare sig – så kan du vælge at drive “egen-distribution”.

For at blive synlig i boghandlernes ordresystem skal du så i stedet være oprettet som forlag i Boghandlerforeningens database – Boginfo-basen / BiBi. Dette er også en database som boghandlerne trækker på, når de slår op på deres computere i butikkerne og som web-boghandlerne trækker deres bog-data fra. Så snart du er oprettet som forlag i basen, kan du logge ind og oprette titler, som herefter kan gøres synlige for alle danske boghandler. Det kræver i øvrigt hverken CVR eller momsregistrering at blive oprettet!

Du skal være opmærksom på, at du som egen-distributør forventes at overholde samme leveringstider som de fælles distributioner – 1-2 hverdage. Og at du selv skal fremsende faktura med hvert salg.

Du skal så downloade Word-filen >>ForlagOnline Oplysningsskema udfyld det på skærmen og mail det til redaktionen@bogpost.dk
OBS at du skal vælge egen-distribution

Du vil ret sikkert (!) have spørgsmål til hvad der er almindeligt eller klogt at svare under forskellige punkter i skemaet. Stil dine spørgsmål til Boghandlerforeningen som gerne hjælper eller tage en snak dine lokale boghandlere / Arnold Busck om hvad de foretrækker for modeller. Og husk at du skal oprettes med såkaldte “Ordrelinjer”, som betyder at din bog kan ses i Bogportalen og bestilles direkte ved at skanne stregkoden på Bog/Bogkort.

Der kan være lidt ventetid på oprettelse, så kom i gang i god tid.  Når du har oprettet dig i Boginfo-basen og efterfølgende oprettet titler, kan alle danske boghandler finde og bestille dine bøger fra dig – oprettelsen tjener altså et videre formål end det aktuelle samarbejde med Arnold Busck.

 

__________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *